jadłospis
Jadłospis 04.02.2019 do 08.02.2019
PONIEDZIAŁEK | WTOREK |
ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK |
ŚNIADANIE | ||||
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem białym i miodem, marchewka, herbata owocowa |
Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą, roszponką, pomidorki koktajlowe, herbata owocowa | Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym i pomidorem, herbata owocowa |
Płatki czekoladowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką z wędzarni i papryką, herbata owocowa |
Kawa INKA, pieczywo mieszane z masłem, frankfurtelki, keczup, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną |
II ŚNIADANIE | ||||
Talerz świeżych owoców |
Talerz warzyw |
Talerz świeżych owoców |
Jogurt naturalny z owocami |
Talerz świeżych owoców |
OBIAD | ||||
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet z kurczaka z ziemniakami, bukiet warzyw, mizeria, kompot czarnej porzeczki |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, zapiekanka makaronowa, kalarepka do chrupania, sok 100% | Zupa pieczarkowa z makaronem, kotlet mielony z ziemniakami, buraczki na ciepło, sałata ze śmietaną, kompot truskawkowy |
Zupa krem z buraka z grzankami, klopsiki w sosie pomidorowym, kasza biała, surówka z ogórka kiszonego z marchewką i jabłkiem, sok 100% |
Zupa barszcz biały z kiełbaską i jajkiem, ryba smażona z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej, kompot z wiśni |
PODWIECZOREK | ||||
Actimel, bułeczka maślana, herbata z cytryną |
Kasza manna na gęsto z musem malinowym, herbata z cytryną |
Placki z jabłkiem, herbata z cytryną |
Chałka z masłem, pomarańcza, herbata z cytryną |
Drożdżówka z jabłkiem, herbata z cytryną
|
Alergeny: 1,3,4,7,8,9 |
Alergeny: 1,3,4,7,8,9 |
Alergeny: 1,3,7,9 |
Alergeny: 1,3,7,8,9 |
Alergeny: 1,3,4,7,8,9 |
* pieczywo pszenne, pieczywo żytnie, orkiszowe, razowe z ziarnami słonecznika, dyni, siemienia lnianego, bułka grahamka, bułka kajzerka, bułka orkiszowa
W ciągu dnia do picia dostępna jest woda - Dar Natury
Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w menu
Opracowała Katarzyna Baprawska
Alergeny występujące w posiłkach:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.