jadłospis


Jadłospis 04.02.2019 do 08.02.2019

PONIEDZIAŁEK WTOREK
ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
ŚNIADANIE
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem białym i miodem, marchewka, herbata owocowa
Płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą, roszponką, pomidorki koktajlowe, herbata owocowa Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym i pomidorem, herbata owocowa

Płatki czekoladowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką z wędzarni i papryką, herbata owocowa

Kawa INKA, pieczywo mieszane z masłem, frankfurtelki, keczup, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE
Talerz świeżych owoców
Talerz warzyw
Talerz świeżych owoców
Jogurt naturalny z owocami
Talerz świeżych owoców
OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet z kurczaka z ziemniakami, bukiet warzyw, mizeria, kompot czarnej porzeczki
Zupa ogórkowa z ziemniakami, zapiekanka makaronowa, kalarepka do chrupania, sok 100% Zupa pieczarkowa z makaronem, kotlet mielony z ziemniakami, buraczki na ciepło, sałata ze śmietaną, kompot truskawkowy

Zupa krem z buraka z grzankami, klopsiki w sosie pomidorowym, kasza biała, surówka z ogórka kiszonego z marchewką i jabłkiem, sok 100%

Zupa barszcz biały z kiełbaską i jajkiem, ryba smażona z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej, kompot z wiśni

PODWIECZOREK

Actimel, bułeczka maślana, herbata z cytryną

Kasza manna na gęsto z musem malinowym, herbata z cytryną

Placki z jabłkiem, herbata z cytryną

Chałka z masłem, pomarańcza, herbata z cytryną

Drożdżówka z jabłkiem, herbata z cytryną

Alergeny: 1,3,4,7,8,9

Alergeny: 1,3,4,7,8,9

Alergeny: 1,3,7,9

Alergeny: 1,3,7,8,9

Alergeny: 1,3,4,7,8,9


* pieczywo pszenne, pieczywo żytnie, orkiszowe, razowe z ziarnami słonecznika, dyni, siemienia lnianego, bułka grahamka, bułka kajzerka, bułka orkiszowa

W ciągu dnia do picia dostępna jest woda - Dar Natury

Przedszkole zastrzega sobie możliwość zmian w menu

Opracowała Katarzyna Baprawska

Alergeny występujące w posiłkach:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.



Jadłospis